1

Topic: 70.000 de pensionari dau in judecata Guvernul Romaniei

Maine va incepe procesul in care Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) acuza guvernul de retinere abuziva a cotei CASS de 5,5% din pensiile al caror cuantum depașeste 740 de lei.
70.000 de pensionari dau in judecata Guvernul Romaniei

Sursa: ADRIAN SCUTARIU

Pensionarii au ales sa-si apere drepturile intr-un proces colectiv. Listele care vor fi depuse maine in instanta, au fost intocmite in urma sesizarilor primite de la aceștia.

"Modul de aplicare a prevederilor OUG 117/2010 instituie, pe langa incalcarea dispozitiilor Legii nr. 286/2010 a bugetului de stat, si o grava discriminare intre categoriile de pensionari. Casele teritoriale de pensii au procedat la perceperea cotei CASS de 5,5% din cuantumul total al pensiei, nu din ceea de depasește suma de 740 lei", se precizeaza intr-un comunicat al fundatiei.

"In acest fel, s-a creat o dubla discriminare: in primul rand, intre pensionarii care incaseaza o pensie de pana la 740 lei, carora nu li se deduce niciun leu din pensie, si pensionarii cu o pensie de peste 740 lei, carora li se percepe o cota de 5,5 % din totalul pensiei, deci si din catimea pentru care cealalta categorie nu plateste. In al doilea rand, se creeaza o discriminare intre pensionarii ale caror pensii sunt situate in intervalul 741-780, carora li se percepe doar o fractiune din cota de 5,5 % (pentru ca totalul sa nu scada sub 740 lei) si pensionarii ale caror pensii sunt situate in intervalul 780-999 lei, care platesc intreaga cota CASS", se mai precizeaza in comunicat.

Ce vor pensionarii

FACIAS a intentat proces executivului pentru anularea prevederilor OUG 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri financiar-fiscale referitoare la perceperea cotei de asigurari sociale de sanatate (CASS) din cuantumul total al pensiilor ce depasesc suma de 740 lei, intrucat lezeaza un interes legitim si legal, prevederile fiind discriminatorii.

Aceasta actiune are la baza o exceptie de neconstitutionalitate, care va fi solutionata de Curtea Constitutionala. Primul termen al procesului urmeaza sa se judece maine, la Curtea de Apel Bucuresti.

http://stiri.rol.ro/70-000-de-pensionar … 11200.html

Sursa: Evenimentul