1

Topic: Top 10 produse cancerigene (declarate de OMS)

Afumăturile, murăturile, telefonul mobil, solarul, pudra de talc, tratamentele hormonale, dar şi alcoolul sau cafeaua au fost declarate cancerigene de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.


Circa 3% din cancerele femeilor și 10% din cele ale bărbaților sunt declanșate de abuzul de alcoolSursa: SHUTTERSTOCK

Fumatul, obezitatea, expunerea excesivă la ultraviolete sunt factori cancerigeni cunoscuţi. Există însă şi factori cancerigeni mai puţin cunoscuţi, printre care cafeaua, pudra de talc, murăturile şi tratamentele hormonale.

1. Alcoolul

Zeci de mii de cazuri de cancer esofagian, colorectal şi hepatic ar putea fi prevenite dacă bărbaţii s-ar limita la două pahare de alcool pe zi, iar femeile la un singur pahar. "S-au făcut studii ample, pe cohorte mari de pacienţi, în ţările din Europa, iar concluziile au fost clare: riscul de cancer esofagian, colorectal sau hepatic creşte direct proporţional cu numărul de pahare", avertizează specialistul în alimentaţie Corina Zugravu.

2. Afumăturile

Peştele afumat, carnea la grătar şi afumăturile în general cresc riscul de cancer la stomac. "Fumul conţine hidrocarburi aromatice policiclice, substanţe extrem de toxice şi cancerigene. Consumate rar nu pun probleme sănătăţii. Japonezii însă, care le consumă regulat, se confruntă cu o incidenţă mare a cazurilor de cancer la stomac", exemplifică specialistul Zugravu.

3. Produsele de curăţat

Folosirea îndelungată a produselor de curăţat din gospodărie pot provoca de la alergii la cancer pulmonar, afecţiuni ale ficatului sau insuficienţă renală. Copiii pot face forme de cancer ale creierului în urma expunerii pe termen lung la insecticide, produse agresive de curăţat. Atenţie la cele care conţin carbaryl şi diazinon.

4. Mobilul

OMS a încadrat recent radiaţiile provenite de la telefoanele mobile în categoria "posibil cancerigene".

Profesorul de neurochirurgie Vlad Ciurea recomanda folosirea limitată a mobilului şi evitarea lui sub vârsta de 14 ani şi de către gravide."Peste noapte, mobilul nu trebuie să rămână la capul patului, întrucât sigur va influenţa structurile nervoase", recomandă neurochirurgul.

5. Murăturile

Când spitalele din China au început să monitorizeze incidenţa cancerului acum 50 de ani, au descoperit că anumite regiuni se bazau pe legume fermentate ca sursă de nutrienţi în perioadele lungi ale anului în care nu se găseau legume proaspete. Cercetătorii cred că de vină ar fi ciupercile care iau naştere în procesul de fermentare.

O analiză din 2009 a stabilit că cei care consumă regulat murături au un risc dublu de a face cancer esofagian, gastric sau colorectal.

6.Terapia hormonală

Terapia de substituţie hormonală uşurează şi chiar previne tulburările legate de menopauză (bufeuri, transpiraţii, uscăciune vaginală). Principalul dezavantaj este că terapia hormonală creşte riscul de cancer la sân cu 5%- 6% în fiecare an.

7. Solarul

Anumite aparate de bronzare emit o cantitate de radiaţii de 10-15 ori mai mare decât cantitatea emisă în mijlocul unei zile toride de vară. Tinerii care se bronzează regulat la solar au un risc dublu de a face melanom, cea mai întâlnită, dar şi cea mai agresivă formă de cancer de piele.

"Riscul de a dezvolta melanom e cu 75% mai mare la persoanele care s-au expus la solar înainte de vârsta de 35 ani faţă de cele care nu s-au expus la solar. Din acest motiv, OMS a clasificat soarele în clasa I de carcinogeni", avertizează conf. dr. Cătălin Popescu, medic dermatolog la Spitalul Colentina din Bucureşti.

8. Pudra de talc

Folosită îndelung pentru prevenirea iritaţiilor şi erupţiilor în special pentru bebeluşi, pudra de talc poate cauza cancer ovarian dacă este aplicată în zona genitală a femeilor. Analiza studiilor efectuate de-a lungul timpului arată că riscul de cancer ovarian e mai mare cu 30%-60% în rândul utilizatoarelor.

9. Cafeaua

Şi cafeaua a fost clasificată de OMS ca posibil cancerigenă. Există însă multe controverse, pentru că, deşi cafeaua reduce riscul anumitor tipuri de cancer, ar creşte riscul altora. Conform unui studiu efectuat de Agenţia In ternaţională de Cercetare în Oncologie din 1991, cafeaua creşte riscul de cancer de vezică urinară.

"Studiile nu sunt foarte concludente. Cafeaua este diuretică şi stimulează activitatea vezicii urinare, germenii sunt evacuaţi mai repede din tractul urinar, ceea ce ar trebui să însemne o probabilitate mai mică de cancer de vezică", este de părere specialistul în alimentaţie Corina Zugravu.

10. Carnea roşie

Consumul regulat de carne roşie, precum cea de vită, de porc şi de miel favorizează constipaţia şi provoacă, indirect, cancer colorectal sau gastric. Conform OMS, cantitatea de carne roşie consumată într-o săptămână nu trebuie să depăşească 500 de grame (greutatea preparată), ceea ce înseamnă 5-6 porţii medii.

Citiţi mai mult: Top 10 produse cancerigene - Sănătate > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/top-10-produse...
EVZ.ro


Sursa: MCP Presss Agency, Mihai Georgevici