1

Topic: Niky Cotelici La multi ani Kancho Florentin Marinescu

Sursa: Niky Cotelici  MCP Press Agency


Presedintele Federatiei Romane de arte Martiale, Kancho Florentin Marinescu, mai adauga inca un an la buchetul unei vieti dedicate sportului si artelor martiale.

La multi ani suflet mare, cald si bun!

Kancho Florentin Marinescu,

9 Dan Ju Jitsu
8 Dan Karate
5 Dan Judo

O legenda vie a artelor martiale, te astepti la o persoana dura si rece care te tine la distanta cu privirea taioasa.
Am fost surprinsa sa ma intampine o privire senina, un zambet deschis  si bun, o atitudine protectoare si un suflet sensibil si cald.

"Când intră sensei în sală, timpul parcă se opreşte în loc. Toată lumea încremenește, iar maestrul este salutat cu respectul cuvenit."

Sensei Florentin Marinescu, un nume respectat şi apreciat la nivel internaţional, este preşedintele Federaţiei Române de Arte Marţiale din 1998, dar practică artele marţiale din 1960, mai precis de la vârsta de 10 ani.

" Eu m-am apucat de Arte Marţiale în anul 1960, deci sunt peste 50 de ani pe care i-am petrecut în slujba lor. Federaţia s-a înfiinţat în 1990, mi-au trecut multe generaţii prin mână. Înainte, în Artele Marţiale, sistemul de pregătire era diferit, era foarte serios. Acum, sunt foarte mulţi instructoraşi, diletanţi ce cred că pregătesc sportivii pentru a practica artele marţiale; aceştia se mint pe sine şi, mult mai grav, îşi mint elevii. Al doilea aspect pe care vreau să-l menţionez e că majoritatea încearcă să spună că are mai mulţi ani de practică de Arte Marţiale decât în realitate. Asta nu schimbă cu nimic adevărul despre ei. E un orgoliu exacerbat în această ecuaţie. Există oameni care au senzaţia că au inventat apa caldă, dar ei nu au nicio legătură cu acest domeniu. Oamenii au impresia că sunt experţi, dar nu e deloc aşa. Un băieţel de 25 de ani poate spune că este expert în Arte Marţiale Mixte!? Dar cum să fie expert la vârsta lui? Ce stăpâneşte până la urmă? Cine stabileşte criteriile după care el este expert? Un titlu mondial sau european? O persoană? Au fost şi sunt oameni cu experienţă de zeci de ani în cârcă care nu pretind că sunt experţi în artele marţiale mixte. Acest sistem era şi este permisibil pentru orice practicant să concureze la o competiţie sportivă, nefiind de sine stătător. Sistemele de exprimare liberă marţială au existat de când lumea, nu este nimic nou."