1

Topic: Crin Antonescu, scheletul din dulapul liberal (Opinii)

Nu am crezut nicio clipa ca dl. Antonescu avea intentia ferma de a parasi viata politica in cazul revenirii lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni. A folosit demisia ca mijloc de presiune si santaj, ca artificiu electoral.

Dar n-a avut nicio clipa intentia sa se retraga. Dar ar trebui sa o faca, iar discursul prin care a comentat decizia CCR nu face decat sa intareasca aceasta necesitate. De ce? Generic, pentru ca dl. Antonescu este noul Vadim Tudor al politicii romanesti si transforma PNL intr-un fel de PRM.

Pentru Crin Antonescu lumea se imparte intre el, partidul lui si cei care au votat impotriva lui Traian Basescu pe de-o parte si restul lumii de cealalta. Din restul lumii fac parte nu numai PDL si presedintele, ci si romanii care n-au mers la vot, mai ales cei din strainatate, Curtea Constitutionala, procurorii, presa "basista", guvernatorul BNR, liderii occidentali care trateaza Romania ca pe o colonie.

Este absolut inadmisibil pentru lider responsabil dintr-o Europa civilizata sa atace virulent o decizie a CCR si sa indemne practic la anarhie:

"Basescu poate sa coabiteze cu Parchetul General, cu majoritatea CCR, cu serviciile secrete, cu autoritatile internationale, dar nu mai poate coabita cu 7,5 milioane de romani, o majoritate covarsitoare a corpului electoral. Obligatia noastra nu este fata de CCR, fata de Traian Basescu si prietenii lui dinauntru si dinafara, este fata de acesti 7,5 milioane de romani (...) Decizia CCR este nedreapta. Chiar daca respectam decizia CCR si Traian Basescu va redeveni presedinte, pentru noi Traian Basescu nu mai este presedinte legitim al Romaniei, iar noi nu-l recunoastem (...)Vointa a sase politruci a invins vointa poporului roman".

Crin Antonescu refuza sa aplice regulile statului de drept, pozand intr-un cavaler alb al apocalipsei politice. Dar ce fel de Romanie vrea Crin Antonescu? O Romanie in care institutiile, inclusiv cea prezidentiala, sunt sufocate de visceralitati? O Romanie rupta intre 7,5 milioane de electori si restul? O Romanie la limita anarhiei in care fiecare respecta doar acele decizii care ii convin din punct de vedere politic? O Romanie izolata de restul Europei si al lumii pe care sa le priveasca cu dusmanie pentru ca e "basista"? Unde poate duce Romania un astfel de lider?

Un politician responsabil si cu adevarat european stie foarte clar ca democratia nu inseamna doar vot si majoritate. Democratie inseamna si reguli. Reguli clare, puternice, deasupra oricaror emotii si interese. Daca la referendum a fost indeplinita conditia de majoritate nu a fost indeplinita si regula de cvorum. Iar primul care a subliniat acest lucru dupa anuntarea hotararii CCR a fost insusi liderul socialistilor europeni, Hannes Swoboda, care numai de "basism" nu poate fi acuzat.

Un lider politic atat de agresiv, atat de nationalist, cu atat de putin apetit democratic, cu tuse dictatoriale certe, este descalificat. Pentru lumea politica civilizata, in care, indiferent daca dl. Antonescu vrea sau nu, Romania inca evolueaza, liderul PNL este un paria, un personaj venit din epoca de piatra a politicii si ale carui mentalitati sunt inacceptabile. I-a spus-o in fata Gunther Krichbaum, presedintele Comisiei de Afaceri Europene al Bundestagului: "Trebuie sa fie atent (Crin Antonescu - n. red.) pentru ca nu va mai fi luat in serios la nivel european".

PNL este acum in fata unei mari alegeri. Crin Antonescu nu vrea sa renunte la politica si la liberali, dar liberalii il mai vor pe el? Sunt liberalii autentici dispusi sa derapeze spre zona unui nationalism excesiv, sa se izolze politic sa devina un fel ciumati ai politicii? Isi asuma liberalii autentici transformarea PNL intr-un PRM condus de un nou Vadim, cu mult mai inspaimantator decat originalul?

E cutremurator sa auzi un ministru liberal, fie el si nostalgicul sectoristilor (sau al securistilor, tot nu m-am lamurit) spunand ca "membrii CCR nu sunt capabili sa se debaraseze de problematica politica, nu sunt capabili sa citeasca si sa aplice Legea 370 cu care ar fi trebuit sa doarma sub cap". Sau un alt lider liberal, anchetat pentru fapte grave de coruptie, Relu Fenechiu pe numele lui, care dupa ce a instigat romanii sa dea navala peste procurori acuza CCR ca a comis o lovitura de stat.

Ar fi o teribila tragedie pentru partidul condus candva de Bratieni, partidul care a avut o contributie majora la crearea Romaniei moderne, sa ajunga la periferia politicii si sa impinga Romania la periferia lumii civilizate.
DREPT LA REPLICA
ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

Antonescu: Nu-mi dadeam demisia imediat nici daca Basescu castiga la referendum
Antonescu se pregateste sa plece de la Cotroceni: Si-a demis consilierii
Radu Portocala: Antonescu a profanat memoria Bratienilor, PNL sa se desparta de el!
Gunther Krichbaum: Comentariile lui Antonescu referitoare la Merkel, daunatoare pentru el insusi
CCR: Basescu revine la Cotroceni - Antonescu si Ponta, furiosi si resemnati
Radu Campeanu: Decizia lui Crin Antonescu de a nu pleca din politica e inteleapta

Comentariu:
Sa nu ne punem poalele-n cap!

NU sunt un fan al lui Crin Antonescu. Dimpotrivă! incă de cum tase ani l-a poreclit Crin Antonescu-Vorbete (cf., de ex., "Crin Antonescu-Vorbete-Histrionu'", pe http://sibiu.justitiarul.ro/index.php/p … onu.html). Dar nici ca autoarea să-si pună poalele-n cap nu se poate. Cind au dat romanii dovadă de "nationalism excesiv"? Niciodată. Si chiar dacă ar da dovadă, ar face doar ceea ce este necesar, fiindcă acum suntem in defensivă! Despre vizita ticălosului sovin Laszlo Kover (si a celorlalti hortisti care vin in Romania ca in "Parcul Cismigiu", cum se exprimase Adrian Năstase) si despre impotenta guvernantilor romani fată de această agresiune antiromanească nu a scris nici un cuvint. Crin Antonescu nu a manifestat "nationalism excesiv", ci doar demagogie nationalistă - ca toti ceilalti cind erau pe drojdie cu imaginea si influenta si aveau nevoie de un mijloc de reevaluare. Atunci apelau la demagogie nationalistă, dar uitau nationalismul la usă. Asa au făcut Teodor Stolojan, Ion Iliescu, Valeriu Stoica si, acum, Petre Roman, care apare mereu pe sticlă si căinează poporul roman, desi el este un antitoman dovedit.

Cit despre faptul că Crin Antonescu a fost nevoit "sa atace virulent o decizie a CCR", nici nu a făcut-o virulent, tot demagogic. Dacă ar fi cerut demiterea handicapatilor - ca Augustin Zegrean - si infractorilor de la CCR - ca Aspazia Cojocaru -, ar fi fost ceva. Oricum, CCR trebuie desfiintată, iar acum, pentru decizia dată privind referendumul, trebuie băgati la puscărie pentru uzurpare de functie si fals in acte publice.

Apelul la autoritatea unor occidentali este si al ridicol. Barroso a fost ales cu 32% din electoratul prezent la urmne, iar Angela Merkel cu 25%! Asa că să nu-i mai dea autoarea drept exemplu de conduită morală si politică pe occidentali, fiindcă nu are de ce. Să ne amintim de escrocul si adulterinul Francois Mitterrand si e de ajuns. Ca să nu mai vorbesc de Monica Lewinski si Bil Clinton.

Sursa:  MCP Press Agency, Vasile Zarnescu