1

Topic: Ne conduc astăzi...câinii?

Nu cumva, câinii fără stăpân au legile lor şi ne conduc mai bine în actuala perioadă de criză sau mai nou, ei se consideră oameni?

   

20.000 de haite de maidanezi terorizează România

Autor:  Ionuţ Fantaziu

DEZLEGARE. Pentru a rezolva problema este nevoie de o lege clară care să dea administraţiilor locale instrumentele necesare aplicării soluţiilor, diferenţiate de la caz la caz.

Citiţi mai mult: 20.000 de haite de maidanezi terorizează România - Social > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/20000-d … teroriz...
EVZ.ro

În oraşele care se confruntă cu problema câinilor comunitari sunt aproximativ 20.000 de haite, neluându-i în calcul pe cei fără stăpân din mediul rural

Sursa: Octavian Cocoloş

O femeie din Arad a fost internată, ieri, în stare gravă la spital, după ce a fost atacată de o haită de opt câini. În urmă cu trei zile, un copil de numai 6 ani a avut parte de o moarte înfiorătoare. Pe un imaş de lângă comuna suceveană Dărmăneşti a fost sfâşiat de un grup de maidanezi. A murit pe loc.

La începutul anului, o femeie de 71 de ani, din Satu Mare, a murit în colţii unei haite. Un alt caz extrem de grav s-a întâmplat la începutul anului trecut. O femeie a fost ucisă de maidanezi în curtea sediului ADP, sectorul 5.

În lipsa unei legi clare care să rezolve această problemă, haitele de câini continuă să facă victime.

"Sunt în jur de 60.000 de maidanezi în Capitală"

Potrivit statisticilor, în oraşele din ţară sunt aproximativ 150.000 de câini comunitari. În realitate, numărul lor ar fi mult mai mare.

"În Bucureşti sunt 60.000 de câini vagabonzi, grupaţi în aproximativ 7-8.000 de haite, fiecare grupare având câte 7-8 indivizi. Sunt datele prezentate de cei de la administraţia de supraveghere a animalelor", a declarat Călin Murg, liderul consilierilor PDL din Consiliul General al Primăriei Bucureşti.

În total, în oraşele care se confruntă cu problema câinilor comunitari sunt aproximativ 20.000 de haite, neluându-i în calcul pe cei fără stăpân din mediul rural.

Ce contestă Curtea

Deputatul Vasile Gherasim crede în continuare că rezolvarea poate veni odată cu adoptarea legii câinilor comunitari, care a fost amendată de Curtea Constituţională. Judecătorii constituţionali contestă faptul că legea permite reprezentanţilor administraţiei locale să-şi aleagă ce metoda vor aplica pentru a rezolva problema câinilor comuinitari.

"Legea spune că se urmăresc mai multe etape: câinii sunt înregistraţi, încredinţaţi spre adopţie, se aşteaptă o anumită perioadă şi dacă nu îi vrea nimeni vin reprezentanţii comunităţii în consiliul local şi se stabileşte sterilizarea şi întoarcerea în stradă, menţinerea în adăposturi sau, după caz, eutanasierea. Curtea Constituţională spune că trebuie să se stipuleze foarte clar faptul că nu se poate trece la eutanasiere dacă una dintre aceste etape nu e îndeplinită. Judecătorii au dorit o ierarhizare a măsurilor, iar eutanasierea să fie soluţia finală", a precizat deputatul Vasile Gherasim.

"Acel copil de la Suceava ar fi trăit dacă s-ar fi votat legea la timp. Din păcate, acest proiect a fost îmbrăţişat politic şi exploatat electoral“
VASILE GHERASIM, deputat PDL, unul dintre susţinătorii legii câinilor maidanezi în formă actuală1.330 de bucureşteni muşcaţi în ultimele săptămâni

Un alt susţinător al legii în forma actuală, prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaie, spune că urmează să se întâlnească zilele viitoare cu un grup de veterinari pentru a include în lege propunerile CCR.

"De trei ani tot aud că se rezolvă problema câinilor comunitari. Au fost tot felul de scenarii, dar nimic concret. De pe 7 februarie şi până în prezent au fost muşcaţi 1.330 de bucureşteni, iar numărul victimelor a rămas constant în fiecare an. Cu cât se promulgă mai repede această lege, cu atât mai bine", crede prefectul Atănăsoaie.

Retragerea bruscă poate fi fatală

Specialiştii spun că haitele, şi nu câinii singuratici, sunt de fapt pericolul public numărul. "Din păcate, dacă ai intrat pe teritoriul lor şi latră unul spre tine şi se repede, vor sări imediat toţi, ca o gaşcă. E de ajuns să fie unul care să dea semnalul. Dacă te retragi brusc, vor ataca cu şi mai mare îndârjire", explică Valentin Cozma, specialist în dresaj canin.

CIFRELE GROAZEI

Mii de victime ale muşcăturilor

    6.500 este numărul aproximativ de victime pe care l-au făcut câinii comunitari din Bucureşti în 2011;
    13.220 este numărul record de victime ale muşcăturilor patrupedelor comunitare, înregistrat la Bucureşti şi s-a înregistrat   în 2010;
    1.000 de persoane sunt muşcate, în medie, în marele oraşe care se confruntă cu problema câinilor comunitari;
    375 de lei costă întreţinerea unui câine într-un adăpost din Capitală, potrivit celor de la Autoritatea pentru

Supravegherea şi Protecţia Animalelor

Citiţi şi:

    COPIL OMORÂT DE CÂINE. Un băieţel a fost muşcat de gât
    O lege din 2002 permite eutanasierea maidanezilor
    Armata maidanezilor, sub asediul a cinci hingheri
    Fotografia care îi sperie până şi pe cei mai înfocaţi iubitori ai c...
    Privilegii pentru o viaţă de câine. Programul Prima Casă pentru mai...
    DEZBATERE EVZ. Cum credeţi că ar trebui rezolvată problema câinilor...
    Dezbatere EVZ. Câinii au mai omorât un copil. Sunteţi pro sau contr...

http://www.youtube.com/watch?v=zxMikWtH08o

http://www.youtube.com/watch?v=7oJHHfsj … i_4y4RI...

http://www.youtube.com/watch?v=7aHki_w- … i_4y4RI...

Comentariu

Citiţi şi acest scurt material care a fost publicat pe You Tube!


Iată cum am prezentat realitatea vieţii sociale în acest moment, vis a vis de problema câinilor comunitari:

astfel de cazuri sunt nenumărate pe tot cuprinsul ţării. Problema câinilor comunitari o întâlnim şi în alte ţări, dar în România probabil nu se rezolvă din pricina resurselor financiare...

Sperăm să devină un subiect serios de luat în seamă şi de Parlament şi să nu se "evapore", precum a fost cazul deponenţilor la "FNI", când aceştia nu au mai primit despăgubirile promise de politicieni nici în ziua de azi (datorită corupţiei conducătorilor politici, banii cetăţenilor au fost utilizaţi în scopuri electorale, a avut loc aşa numita "prescriere".) Cu toate acestea, politicienii promit şi în momentul de faţă rezolvarea unei "situaţii neterminate". Aşa va fi oare şi cu problema câinilor fără stăpân?.

Chiar aşa am ajuns să avem mai multă grijă de câini (în vorbe numai...) şi să ne ocupăm de protecţia socială doar în preajma campaniilor electorale?

http://youtu.be/guBt7F1TzYA


Sursa: MCP Press Agency, Mihai Georgevici