1

Topic: MARELE CANON POTRIVIT

Pe măsură ce viaţa creştină a început să se dezvolte sub toate aspectele ei (doctrinar, moral, liturgic), atât clerul, cât şi credincioşii au simţit nevoia unor norme bine precizate care, pe de o parte, să stabilească şi să păstreze rânduiala corectă de slujire creştinească ce decurge din învăţătura de credinţă revelată, iar pe de altă parte, să împiedice abuzurile de orice natură.
Departe de a fi o colecţie de interdicţii şi pedepse rigide, "sfintele canoane ortodoxe", cum adesea şi frumos sunt numite de către cei care le înţeleg rolul în pedagogia creştină, constituie o veritabilă călăuză morală, un îndreptar al vieţii noastre duhovniceşti (cuvântul canon înseamnă măsură, dreptar), fundamentat pe Sfânta Scriptură şi pe Tradiţia apostolică. Sfinţenia şi autoritatea celor care le-au întocmit le conferă puterea de a ne orienta către o vieţuire autentică, în conformitate cu rânduiala divină. Pentru vremurile de acum, marcate în multe privinţe de relativism şi indiferenţă, apelul temeinic la valorile moralei ortodoxe tradiţionale, păstrate în tezaurul canonic al Bisericii, reprezintă o revenire salutară în făgaşul normalităţii. (pr. prof. drd. Marius Daniel Ciobotă, www.ziarullumina.ro)
Canoanele au fost adoptate de autoritatea bisericeasca in vederea asigurarii si mentinerii ordinii si bunei desfasurari a vietii bisericesti.
Astfel, Biserica a urmat porunca Mantuitorului care a indemnat de a da lui Dumnezeu cele ale Lui Dumnezeu si Cezarului cele care sunt ale Cezarului (Matei XXII, 21 , Luca XX, 25). De aceea, ascultarea implica si respectarea autoritatii de stat, precum si a normelor stabilite pentru buna convietuire sociala.
Prin urmare, Dumnezeu vrea o societate ierarhica, alcatuita din conducatori insarcinati cu conducerea si comanda si din supusi care trebuie sa se supuna si sa asculte.
Ascultarea canonica constituie astfel mijlocul si trairea adevarului de credinta mantuitor, al Domnului nostru Iisus Hristos. "Aceasta marturisire si traire a adevarului de credinta nu se poate face la voia intamplarii, ci potrivit anumitor norme canonice care trebuie observate si indeplinite in vederea bunei randuieli".
Supunandu-ne tuturor legilor bisericesti, ne vom putea pregati pentru trairea vietii linistite de dupa moarte. Ascultand de legile civile vom putea trai pe pamant in liniste, in libertate si in dragoste intre toti oamenii.

Sfântul Maxim Mărturisitorul vorbeşte despre raţiunile sădite în creaţie. ... La baza legii nu a stat întotdeauna dreptatea, adevărul sau binele, ci puterea socială sau cea politică. ... Legea aceasta se numeşte canon sau lege bisericească.

Drept Canonic « Theologika
theologika.wordpress.com/arhiva-pentru-anul...i.../drept-canonic/

Deci, fiecarui om i se potriveste un anumit canon in raport cu gravitatea pacatelor sale.
Binenteles, cei care ne conduc ...ar trebui sa fie in centrul atentiei publice din toate punctele de vedere.

http://www.crestinortodox.ro/drept-bise … 69954.html

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Religie/2010- … z1p85JBs4x

http://www.crestinortodox.ro/cantari-bi … 35034.html

Sursa: MCP Press Agency, Mihai Georgevici

2

Re: MARELE CANON POTRIVIT

FMI confirma tragicul experiment facut in Romania
http://romaniadindiaspora.ning.com/grou … n-potrivit

3

Re: MARELE CANON POTRIVIT

Răspunsul viitorului preşedinte al României la interviul cu MCP Press Agency

https://www.youtube.com/watch?v=vJnyWW3OCiU