1

Topic: Sa ne trezim odata, acum, de Ziua Americii!

De ce oficialii romani le cer mita americanilor?

Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat, intr-un interviu pentru "Adevarul", ca exista companii americane care au investit in Romania si care se plang de faptul ca oficiali romani le cer mita.

Ambasadorul american a spus ca a discutat cu reprezentanti ai companiilor americane deja prezente in Romania care se lovesc fie de probleme cu coruptia, fie de lipsa transparentei, fie de lipsa previzibilitatii.

"Mi se plang tot timpul. Mai exista un numar de companii care se gandeau sa investeasca in Romania si care fie nu au luat o decizie, fie se tem sa investeasca in Romania din aceasta cauza. Pentru ca exista o lipsa de previzibilitate si exista acuzatii si probleme semnificative cu coruptia si transparenta", a spus Gitenstein pentru Adevarul.
El a mentionat ca nu poate da nume concrete, pentru ca aceste companii i-au vorbit confidential si l-au rugat sa faca ceva in legatura cu asta. "In unele cazuri, cand trebuia sa se ia o decizie, cand tinea de guvern sau de agentiile guvernamentale, m-am dus direct si i-am rugat sa indrepte erorile. In alte cazuri, problemele au intrat pe o lista, pe care o supun din cand in cand atentiei premierului, presedintelui, ministrului de Justitie. Si este baza pe care ma sprijin cand iau pozitie", a spus diplomatul, citat de MEDIAFAX.
Gitenstein a mai declarat ca inca nu s-a gasit inca o solutie legata de Bechtel. "Dar a avut loc o intalnire intre doamna Boagiu si conducerea companiei Bechtel si cred ca s-au facut niste progrese. Nu stiu exact in ce punct sunt, dar pana la urma problemele vor trebui rezolvate de cele doua parti", a spus Gitenstein.
El a precizat ca din punctul de vedere al Americii, exista un contract pentru construirea unei autostrazi, pe care Bechtel ar vrea sa il vada pus in practica iar guvernul SUA sprijina asta.
Diplomatul a mai spus ca aprecieaza drept esential sa existe un mecanism pentru confiscarea averilor acumulate pe cai ilegale.
P.S. Personal, apreciez ca aceasta ultima fraza trebuie luata in serios de reprezentantii Parlamentului Romaniei, in sensul ca ar fi necesara o propunere legislativa pe linia combaterii reale a coruptiei in cel mai scurt timp posibil.

Un caz concret: de 10 ani vorbim mult de "FMI" si foarte rar, de "FNI".

Chiar credeti ca trebuie sa-i asteptam pe americani pentru a ne da lectii?

Sa ne trezim, odata, acum, de Ziua Americii!

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Busines...

http://www.9am.ro/comentarii/articol/19 … ricii.html

Sursa: MCP Press Agency, Mihai Georgevici